Három nővér - Csehov

Jelmeztervek - Székesfehérvári Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színház november 26.-án mutatta be Csehov Három nővér című drámáját. A darab különlegessége, hogy a három nővér hat alakban jelenik meg. Látjuk őket nagyon fiatalon és idősebb korukban.  Ebben az önmagukkal való szemben állásban van Csehov drámájának a lényege: mindenki álmokkal, tervekkel indul neki a világba, érettebb fejjel sok mindent máshogy csinálna.

„A Három nővér címe a 3N jelölést viseli, melynek jelentése: az N a halmazelméletben a természetes számok halmazát jelöli, ebben az előadásban ez a halmaz azon alakok összességét foglalja magába és próbálja megjeleníteni, amiket egy-egy személy betöltött élete során. A fehérvári előadás azzal a gondolattal játszik, hogy a történet szerinti négy év leforgása alatt mivé válnak a szárnyaló lelkű, reményteli szereplők” – monda el Szikora János.
A jelmezeket Zoób Kati tervezte. Szikora János és Csehov leírása alapján a nővérek három színt jelölnek: Irina a fehéret, Mása a feketét, Olga pedig a kéket. Ez azon kevés csehovi utasítás egyike, melyen a rendező nem változtatott. 

„A jelmezek a katonatisztlányok jellemzőit mutatják meg: ők hordozzák magukon azokat a katonai hangulatokat, rekvizitumokat, amelyek között fölnevelkedtek. Egy kicsit ők is katonákká váltak – olyan lánglelkű katonákká, akik szép életet akarnak élni” – jegyezte meg a divattervező, hozzátéve, minden szereplő nagyon erős egyéniség. „Irina az érintetlen fiatalságával a korszerű nőt fogalmazza meg, aki majd dolgozni akar. Ugyanilyen érdekes a kicsit szigorú, nagy tudású és tudásvágyú Olga; az ő ellenpontjuk Mása, akinek az életében már megvalósult a szerelem, de elveszítette. Azt gondolom, ez a darab itt nem ér véget, legalábbis én tovább gondoltam, látom őket későbbi korszakaikban, és hiszem, hogy ezek a lányok megtalálták a boldogságot” – avatott be Zoób Kati a tervezés folyamatába.

Csehov Három nővére egyszerre nevetteti meg és gondolkodtatja el a nézőt: vajon mit mondanánk fiatalabb énünknek? Tudunk-e álmodozni, tervezgetni érett fejjel is?